tag:blogger.com,1999:blog-6520522952559137231.post8973321571615495555..comments2023-04-02T07:53:31.249-07:00Comments on MILK & PUMPKIN: Polish soda breadsEwahttp://www.blogger.com/profile/02141032976867053794noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6520522952559137231.post-12739763618699773132009-04-05T18:03:00.000-07:002009-04-05T18:03:00.000-07:00Bardziej plackowate, czyli cieńsze?Moja babcia w p...Bardziej plackowate, czyli cieńsze?<BR/><BR/>Moja babcia w podobny sposób robi racuchy, tylko do ciasta dodaje jajka i (chyba) więcej zsiadłego mleka. Może coś takiego właśnie robi Twoja ciocia?<BR/><BR/>A proziaki smakują jak mieszanka bułki kajzerki i arabskiego chlebka pita o lekkim posmaku sody :)<BR/><BR/>Ja kiedyś miałam tendencję do przerabiania wszystkich przepisów, czyli: wszędzie sypałam mnóstwo cynamonu, przypraw, ziół, otrąb, mąki jaglanej itd. I wychodziło mi zawsze przekombinowane ;) Teraz już tak nie szaleję. Proziaki są bardzo łatwe i kiedy czasem nie mam w domu chleba, robię je sobie na śniadanie. Jeśli chcesz zrobić dla siebie samej, spróbuj z połową porcji, wtedy wyjdzie ich dosłownie kilka, zależy od wielkości placków, ale powiedzmy z 6-8 sztuk. Trzeba tylko koniecznie mieć grubą dobrą patelnię - z braku pieca :( - bo cienka podczas pieczenia bez tłuszczu szybko zacznie dymić...Ewahttps://www.blogger.com/profile/02141032976867053794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6520522952559137231.post-16096547247947831752009-04-05T15:41:00.000-07:002009-04-05T15:41:00.000-07:00wiesz, jak tak patrzę na te zdjęcia to nie wiem cz...wiesz, jak tak patrzę na te zdjęcia to nie wiem czy to to samo, znaczy skład identyczny, ale ona chyba bardziej plackowate robi<BR/><BR/>ciocia nazywa je blinami (choc jak typowe bliny nie smakują i są bardziej zwięzłe) i wiem że ma korzenie i ukraińskie i ruskie<BR/><BR/>wpadnij do mnie i zrób mi te bliny, bo ja za dużo kombinuje w kuchni i napewno nie zrobiłabym takich samych jak ty ;)<BR/><BR/>dużo z tego proziaków wychodzi? bo nie mam wyobrażeniaAgata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6520522952559137231.post-11122311933557579972009-04-05T15:06:00.000-07:002009-04-05T15:06:00.000-07:00A skąd pochodzi Twoja ciocia (i czy też nazywa te ...A skąd pochodzi Twoja ciocia (i czy też nazywa te chlebki proziakami)?<BR/><BR/>Mmmm, uwielbiam maczać chleb w płynnym żółtku, ale obiecałam sobie, że do Wielkanocy żadnych jajek na śniadanie! ;)Ewahttps://www.blogger.com/profile/02141032976867053794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6520522952559137231.post-87316174349132224992009-04-05T14:36:00.000-07:002009-04-05T14:36:00.000-07:00uwielbiam, moja ciocia robi je co niedziele i poda...uwielbiam, moja ciocia robi je co niedziele i podaje z jajkiem sadzonym, macza się w płynnym żółtkuAgata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.com